Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
AMD Ryzen 7 God of War Performansı
Nvidia ekran kartları için vazgeçilmez bir özellik olan anlık ya da belirlenen bir süre kadar geçmişe yönelik video kaydı ile anlık ekran görüntüsü alma özelliği sunan Nvidia Shadowplay ayarlarından bahsetmek istiyorum, Nvidia ekran kartlarının resmi uygulaması olan Nvidia GeForce Experience uygulaması ile birlikte gelen Shadowplay gözle görülür performans kaybına sebebiyet vermeden video kaydı, ekran görüntüsü alma gibi özellikler sağlayan vazgeçilmez bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Nvidia ShadowPlay ayarlarının ne işe yaradığı, kendiniz için bu ayarları nasıl ayarlamanız gerekiyor bunlar hakkında bilgiler vermek isterim, dilerseniz yazımıza geçelim.
Nvidia ShadowPlay’ı açmak için öncelikle Nvidia GeForce Experience uygulamasını indirmeniz gerekmekte, uygulamanın sayfasına gitmek için buraya tıklayınız, açılacak sitede en aşağıda “İndir” kısmına tıklayarak uygulamayı indirebilirsiniz. Uygulamayı indirdikten sonra aşağıdaki resimdeki gibi sistem tepsisinde bulunan simgeye sağ tıklayarak Nvidia GeForce Experience’ye tıklayın, burada Nvidia hesabınız var ise oturum açın yoksa hesap oluşturun.
Sonrasında sisteminizin ShadowPlay’ı destekleyip desteklemediğini öğrenmek için Experience’de sağ üstteki çark işaretine tıklayın ve burada “Oyun İçi Yer Paylaşımı” kısmının sağ üstündeki ok işaretine tıklayarak sistem gereksinimlerine bakın, zaten sisteminiz destekliyorsa o kısımda bir “Hazır” ibaresi göreceksiniz.
Nvidia ShadowPlay artık kullanıma hazır, şimdi geçelim Nvidia ShadowPlay ayarlarının nasıl yapılacağı konusuna, öncelikle ShadowPlay arayüzünü açmak için “Alt+Z” tuş kombinasyonuna basın, buradaki “Anında Yeniden Oynatma” kısmı belirleyeceğiniz sürelerde (En az 15 saniye en fazla 20 dakika olmak üzere 15’er saniyelik aralıklarla belirleyebilirsiniz) geçmişe yönelik video kaydı yapar ve siz “Alt+F10” tuşuna basarak geçmişe yönelik bir kayıt yapmış olursunuz, anında yeniden oynatma Windows mağazasından indirilen Netflix gibi telif hakkı içeren uygulamaları açtığınızda pasif duruma geçecektir, uygulamayı kapattıktan sonra tekrardan aktif etmeyi unutmayın ki oyunda güzel bir an yakaladığınızda bu anı kaybetmeyin 🙂 “Kaydet” kısmı ise anlık kayıt yapar yani siz bunu açtığınızda o andan itibaren kayıt yapmaya başlar ve durdurana kadar kayıt devam eder, bunun kısayol kombinasyonu ise “Alt+F9” şeklindedir. Alt+F9 tuşuna ilk bastığınızda kayıt başlar ikinci bastığınızda kayıt tamamlanarak diskinize kaydedilir.
Sol tarafta oyun içi fotoğraf çekebileceğiniz üç adet mod bulunmaktadır; “Ekran Resmi” kısmından anlık olarak ekran görüntüsü alabilirsiniz bunun kısayolu “Alt+F1” şeklindedir. “Fotoğraf Modu” kısmında size fotoğraf kaydı için özel çözünürlükler, filtreler ya da ekran görüntüsünü HDR olarak kaydetmeniz için seçenekler sunan bir arayüz çıkacaktır buradan istediğiniz ayarları yaparak güzel ekran görüntüleri yakalayabilirsiniz, bunun için “Alt+F2” kısayolunu kullanabilirsiniz. “Oyun Filtresi” kısmında oynadığınız oyuna uygulayabileceğiniz görüntü keskinleştirme, sulu boya efekti verme gibi çeşitli filtreler bulunmaktadır, eğer isterseniz profil olarak bu filtreleri kaydederek profiller arasında geçişte yapabilirsiniz, bunun için ise “Alt+F3” kısayolunu kullanabilirsiniz.
Sağ tarafta mikrofon simgesi göreceksiniz buraya tıklayarak mikrofondan sesinizin sürekli kayıt yapılıp yapılmayacağı, bas konuş tuşu ile kayıt yapılacağı ya da mikrofonu tamamen kapatmak isterseniz kapatabileceğiniz üç adet seçenek bulunmaktadır. Bunu kendi tercihinize göre seçmeyi unutmayın. Mikrofonun yanındaki kamera işaretinden ise varsa kameranızı etkinleştirebilirsiniz.
Sağ tarafta bilgisayarın sıcaklık fan hızı gibi değerlerini gösteren “Performans” kısmı vardır ve buradan çeşitli ince ayarlar yapabilirsiniz fakat bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip değilseniz kesinlikle bu ayarları değiştirmeyin.
“Alt+Z” tuşuna bastığınızda en sağ altta bir çark simgesi göreceksiniz, buradan HUD düzeni, kısayol tuşları, kayıt kalitesi, kayıt yeri ve kayıt uzunluğu gibi birçok seçeneği ayarlayabileceğiniz ayarlar bulunmaktadır, kısacası Nvidia Shadowplay ayarlarının teknik ayarları burada bulunmaktadır.
Buradan çeşitli platformlarla Nvidia hesabınızı bağlayarak canlı yayın yapabilir, fotoğraflarınızı paylaşabilirsiniz.
Hud Düzeni kısmında ShadowPlay’ın durum göstergesi, FPS göstergesi gibi performans istatistiklerini gösteren ya da canlı yayınlarda kullanabileceğiniz izleyiciler ve yorumları gösteren pencereleri ayarlayabileceğiniz kısımlar bulunmaktadır.
Bu klavye kısayolları kısmında yukarıda bahsettiğim canlı yayın yapma, fotoğraf çekme, anlık video kaydı ya da geçmişe yönelik video kaydı yapma gibi özelliklerin kısayollarını kendinize göre özelleştirebileceğiniz ayarlar bulunmaktadır, burada önemli bulduğum bir konu var; eğer mikrofonu bas konuş olarak kullanmak istiyorsanız ve arkadaşlarınızla Discord’da konuşurken bunların kayıt yapılmasını istiyorsanız Discord’da kullandığınız bas konuş tuşunun aynısını burada da uygulamayı unutmayın, videolarda sizin sesinizi almayıp arkadaşlarınızın sesini alabilir ve bu durum hoşunuza gitmeyebilir.
Bu kısımda ShadowPlay’ın kayıtlarınızı kaydedeceği yeri belirleyebilirsiniz, ShadowPlay oynadığınız oyunların her biri için ayrıca klasör oluşturur siz sadece kayıtların yapılacağı ana klasörün yerini belirtmeyi unutmayın, ayrıca geçici dosyalar kısmı içinde bir klasör oluşturup orayı gösterebilirsiniz zaten diğer ayarlarda bu geçici klasörün maksimum kaç GB kullanması gerektiğini seçebileceğiniz kısmı size anlatacağım. Bu klasördekiler siz silmeseniz bile zamanla silinecektir.
Bu kısım genelde kullanılmaz fakat eğer ShadowPlay üzerinden canlı yayın yapmak isterseniz buradan çözünürlük, canlı yayın sunucusu gibi ayarları ayarları yapabilirsiniz, eğer canlı yayın yapmayı düşünmüyorsanız bu seçeneği kapalı tutun bu sayede “Alt+Z” tuşuna bastığınızda ana pencerede canlı yayın sekmesini size göstermeyecektir.
Bazı oyunlarda karşınıza çıkan “Dikkati Çekenler” ya da “NVIDIA Highlights” seçeneği oluyor, örneğin PUBG’de bir düşmanı vurduğunuzda bunu ShadowPlay otomatik kaydederek oyun bitiminde size bunu diskinize kayıt yapıp yapmayacağınızı soracaktır siz bunu seçene kadar otomatik kayıt yapılan dosya bu geçici klasörde kayıtlı olacaktır ve zamanla bu kayıt diske kaydedilmezse silinecektir. Maksimum disk alanı kısmından ise bu klasörün maksimum ne kadar depolama yapacağını seçebilirsiniz, bu sayede seçtiğiniz disk alanı boyutuna buradaki dosyalar otomatik olarak silinecektir.
Bu kısımdan yukarıda detaylıca anlattığım oyun içi ekran görüntüsü alma ya da oyuna filtre uygulama ayarlarını kapatıp açabileceğiniz bir seçenek bulunmaktadır, eğer oyunlarda filtre uygulamak ya da ekran görüntüsü kaydetmek istemiyorsanız bu seçeneği kapatabilirsiniz.
Bu kısımda video kaydı alırken videonun ses seviyelerini ayarlayabilirsiniz, bilgisayardan ve mikrofondan ne kadar ses kayıt yapacağını seçebilirsiniz. Eğer videolarınızda ses az geliyorsa buradaki ayarları yükseltmeyi denemelisiniz.
Nvidia Shadowplay ayarları içerisinde önemli bulduğum ayarlardan biridir burası, geçmiş dakikalara yönelik video kaydı yaparken geçmişe yönelik kaç dakika öncesine kadar video kaydı alacağınızı, kaydedilen tüm videoların çözünürlük, kare hızı ve bit değerlerini bu kısımdan ayarlayabilirsiniz, eğer depolama alanınız yeterli değilse bu ayarları yaparken fazla cüretkar davranmanızı tavsiye etmem çünkü kaydedilen videoların boyutu fazlasıyla büyük oluyor, dilerseniz sonrasında farklı programlar aracılığıyla bu videoların boyutlarını düşürebilirsiniz.
Buradan ShadowPlay ile alakalı bildirimlerden hangilerini göstereceğini ayarlayabilir, istemediklerinizi kapatabilir istediklerinizi açabilirsiniz.
Buradaki seçeneği aktifleştirerek oyunlar dışında da video kaydı yapabilirsiniz fakat bunu yaparken dikkat etmenizi öneririm çünkü yaptığınız tüm işlemleri direkt kaydeder ve gizliliğinizle ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz.
Bazı durumlarda kişisel gizlilik kontrolü yok olur ve bu ayarı kullanamayabilirsiniz, böyle bir sorunla karşılaştığınızda;
Bu kısımdan “Alt+Z” tuşuna bastığınızda sağ üstte çıkan “Performans” kısmının ayarlarını yapabilirsiniz, değiştirmenize pek gerek yok fakat tercihinize göre ayar yapabilirsiniz.
Nvidia ShadowPlay ayarları yazımızın sonuna geldik yazımız hakkındaki görüşlerinizi, sormak istediğiniz soruları aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz, bizimle iletişime geçmek için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
Yorum Yaz